CRIZA FORTA MUNCA. Olguta Vasilescu: Directiva UE. Salariul minim 3000 de lei pentru straini

Categoria: Noutati | Data publicarii: 29-03-2019

CRIZA FORTA MUNCA. Olguta Vasilescu: Directiva UE. Salariul minim 3000 de lei pentru straini

In contextul crizei fortei de munca din Romania, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a afirmat ca muncitorii straini vor trebui platiti cu salarii de peste trei mii de lei pe luna, potrivit unei directive europene. Totodata, considera ca ar fi mult mai bine sa fie angajati muncitori romani, cu ajutorul banilor europeni si al programelor guvernamentale. 


”Ajungem la un subiect sensibil pe care mediul de afaceri ni l-a ridicat de foarte multe ori si anume marirea contingentului de lucratori straini pe teritoriul Romaniei. Am avut deja mai multe discutii cu mediul de afaceri, care ne cere sa deschidem granitele pentru cei din Republica Moldova sau Ucraina, chiar am auzit de 3.000 de lucratori din Sri Lanka, o firma mare din vestul Romaniei doreste acest lucru. Am primit solicitari inclusiv din partea unor primari din localitatile de pe granita de vest, care ne solicita sa deschidem granitele pentru straini. As vrea sa va spun unele lucruri care sunt bine de stiut: va trebui sa-i platiti cu salariul mediu pe economie, adica nu cu 1.450 de lei, cat este salariul minim, ci cu peste 3.000 de lei, cat este salariul mediu. Este o directiva a UE pentru a proteja forta de munca interna a UE, directiva la care Romania nu poate sa renunte si nici nu are de gand sa renunte”, a spus ministrul Muncii.


In opinia sa, firmele ar trebui mai intai sa foloseasca toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a putea angaja lucratori romani.


”Nu stiu de ce nu ar trebui sa beneficiem de celelalte masuri pe care Guvernul le-a pus la dispozitie, de exemplu programul 'Prima chirie', prin care puteti aduce muncitori din judetele cu somaj ridicat. De ce nu accesam fonduri europene, cum ar fi cele de ucenicie si stagiu? Suntem deschisi sa discutam orice fel de idee pentru a stimula atragerea romanilor inapoi in Romania”, a subliniat Vasilescu.


Trei milioane de romani, in afara granitelor


”Eu cel putin nu sunt de acord cat timp avem trei milioane de romani in afara granitelor si au inceput sa creasca salariile in Romania - la nivelul lunii septembrie, cresterea salariului in mediul economic a fost cu 14% mai mare fata de anul trecut - nu vad de ce sa acceptam persoane din Africa si Asia sa lucreze in Romania, cand avem foarte multe masuri la dispozitie, iar acest Guvern e foarte deschis la alte masuri pe care le veti propune, astfel incat sa nu fie nevoie sa apelam la forta de munca din afara Uniunii Europene”, a adaugat ministrul Muncii.


Sursa : DC NEWS

Contacteaza-ne chiar acum pentru a afla toate detaliile
angajarii de personal asiatic.